Salaman miehet voittivat kauden kärkikamppailun

9.12.2017

Kiimingin Riento – Vaasan Salama 77-81 (20-27, 9-14, 23-21, 25-19)

Salama kohtasi lauantain kärkiottelussa Kiimingin Riennon, joka oli voittanut 2 kauden ensimmäisestä 3 pelistään. KiiRi oli voittanut Rovaniemen selkeästi kahdessa kohtaamisessaan, mutta olivat yllättäen hävinneet Lapualle vieraspelissään – mahtoivatko saada kaikkia pelaajia kasaan Pohjanmaan vierailulle? Salamalla oli taas takana selkeät voitot kaikista kolmesta ottelusta. Oli selvää, että Laivakankaan koulun muovimatolla kotijoukkue on kova vastus, olihan muistissa viime kauden karvas kahden pisteen tappio.

Salamalta oli poissa Nurminen, Mikkonen, Ilvesniemi ja Doubitski, tärkeitä pelaajia erityisesti hyökkäyspäässä. 8 miehen rotaatio toimi kuitenkin mukavasti ja kaikki saivat pelata vähintäänkin riittävästi. Kahden viikon takaisen Rovaniemen reissun jälkeen joukkueella ei ole ollut montaakaan (lue: ainuttakaan) yhteistreeniä, on ollut #suomi100-juhlintaa, työreissua, koulua, lenssua, tyttökavereita, perhettä ja kaikkea muuta koripalloa tärkeämpää. Onneksi saatiin siis kuitenkin 8 peluria mukaan Ouluun (vai pitääkö sanoa Jääliin?).

Ottelu alkoi hieman sekaisissa tunnelmissa, mutta Salama piti kuitenkin tahtipuikkoa käytännössä koko pelin alkupuoliskon. Erityisesti Pekka Jurvasen ja isojen miesten pick-and-roll-pelit saivat aikaan samanlaista hämmennystä kotijoukkueen leirissä kuin Donald Trumpin twitter-postaukset. Ei siinä voinut kuin päätä pyöritellä. Kotijoukkue oli hankaluuksissa Salaman korin läheisyydessä ja pysyivätkin pelissä mukana lähinnä 3 pisteen heitoilla. Puoliajalle (joka lyhennettiin 3 minuutin pituiseksi) mentiin 11-pisteen vierasjohdossa.

Kun kaikki 10 katsojaa olivat saaneet joulutortut ja kahvit maksettua, päästiin jatkamaan peliä. Kotijoukkue oli kasannut itsensä lyhyen tauon aikana ja vaasalaiset joutuivat ihmettelemään nuoren tuomarikaksikon otteiden lisäksi, miksi toisen päädyn kori on vieläkin vinossa (viime kaudella sama ihmettely)? KiiRi tiivisti puolustustaan ja korit eivät enää syntyneetkään niin helposti, jonka seurauksena ottelu jatkui tasaisena. Salaman pisteistä vastasivat kolmannen jakson osalta Jurvanen, Linnolahti ja Vehniä.

Viimeinen jakso alkoi vierasjoukkueen 10 pisteen johdossa, mutta jakson loppua kohden KiiRi kiri lähes tasoihin. Dolkilla meni niska jumiin kovan kaatumisen johdosta ja Linnolahti sai 5 virheen n. 3 minuuttia ennen päätössummeria. Blixtiläisillä alkoi hiipimään mieleen ajatus, että ”Eihän me tätä voida ryssiä!”. Tilanteen ollessa jo hieman tukala, kotijoukkueen selkärangan katkaisi kukas muukaan kuin Coach-Heino jäätävällä kolmosellaan n. 1,5 minuuttia ennen loppua. Kotijoukkueen Samir Ikni laittoi vielä pakotetun kolmosen levyn kautta sisään, mutta Salama piti tilanteen hallussa loppuvihellykseen saakka.

Salaman pistemiehet: Jurvanen 16, Linnolahti 16, Baryshev 15, Vehniä 12, Dolk 8, Heino 4, Ilomäki 3, Mäkinen 3.

Syyskausi saatiin siis päätökseen 4-0 rekordilla, mistä on hyvä lähteä tavoittelemaan sarjan kärkipaikkaa kevään peleissä. Joulutauon jälkeen rosteriin saadaan mukaan vaihto-opiskelijat Tomi Papinoja ja Joonas Sihto, joten näyttää pahasti siltä että kevätkaudella joudutaan jopa taistelemaan peliajasta.

Vaikka kirjoituksen alussa tuli hieman mollattua Laivakankaan koulun salia, täytyy kyllä sanoa että Kiiminkiä vastaan on aina hieno pelata! Vaikka peli on aina kovaa vääntöä, kokeneet konkarit (ja nuoremmatkin) nauttivat pelistä hymyissä suin ja aina ollaan ystäviä pelin jälkeen. Mikä sen mukavampaa kuin nauttia torttu-kahvit yhdessä pelin jälkeen kauden päätösturnausta suunnitellen!